Reklama

Rozpoczął się sezon na szparagi

Rozpoczął się krótki sezon na szparagi. Białe i coraz popularniejsze zielone podbiły poznańską kuchnię, a chwalą je naukowcy, którzy twierdzą, że szparagi to zdrowie.

Szparagi znaleźć można na wszystkich poznańskich rynkach - Teraz są jeszcze zimne noce, ale jak się ociepli to ceny jeszcze spadną - mówi pani Ewa, kupiec z Placu Wielkopolskiego. Szparagi trzeba jednak umieć przygotować - Dłużej gotujemy szparagi białe, które mają więcej takiego łyka. Zielone szparagi można jeść nawet na surowo, a jeśli gotujemy to zdecydowanie krócej - tłumaczy Ireneusz Ptak, szef kuchni Hotelu Rzymskiego.

Odwiedź nasz sklep rowerowy on-line i wybierz swój wymarzony rower, dopasuj akcesoria lub uzupełnij swoją kolarską garderobę! www.BIKESTAGE.pl
REKLAMA

Szefowie kuchni Hotelu Rzymskiego udowodniają, że szparagi można jeść nie tylko gotowane, ale również jako dodatek do pysznych sałatek - W karcie mamy dwadzieścia sześć propozycji dań ze szparagami. Od zakąsek, przez szparagi panierowane, cztery rodzaje zup, szparagi kiszone, marynowane, a kończąc na lodach szparagowych - dodaje Ptak.

Szparagi są polecane ze względu na właściwości antyrakowe, wspomagające sen, ale i potencję. Powinni je też jeść wszyscy dbający o linię - Są mało kaloryczne, a z drugiej strony zawierają dużo błonnika - tłumaczy prof. dr. hab Mikołaj Knaflewski z Uniwersytetu Przyrodniczego.

Wielkopolska jest polskim liderem w produkcji szparagów - Ta tradycja związana jest z sąsiadami z zachodu. Na wschodzie tej tradycji nie ma i brakuje tam plantacji szparagów - tłumaczy Marian Jakobsze, prezes Polskiego Związku Producentów Szparaga. Na terenie województwa Wielkopolskiego i Lubuskiego produkuje się cztery tysiące ton szparagów w sezonie.

Reklama

Najczęściej czytane w tym tygodniu

Dziś w Poznaniu

21℃
12℃
Poziom opadów:
0 mm
Wiatr do:
17 km
Stan powietrza
PM2.5
9.64 μg/m3
Bardzo dobry
Zobacz pogodę na jutro