Transatlantyk ponownie z Kinem Kulinarnym
Poza Kinem Łóżkowym, o którym pisaliśmy już na naszym portalu, to właśnie Kino Kulinarne jest jednym z najpopularniejszych cykli w ramach Festiwalu Transatlantyk. Od 9 do 13 sierpnia odbywać się będą seanse filmowe z 4-daniowymi kolacjami inspirowanymi prezentowanymi filmami.
Kino Kulinarne jest jedną z najważniejszych sekcji Festiwalu Transatlantyk. Podobnie jak w poprzednich edycjach wydarzenia, przygotowywane jest we współpracy z twórcami Berlinale. Sam festiwal rozpoczyna się 7 sierpnia, a Kino Kulinarne trwać będzie od 9 do 13 sierpnia.
Tegoroczne Kino Kulinarne odbywać się będzie w nieco zmienionej formie. Seanse każdego dnia odbywać się będą o godzinie 18.30 w Kinie Pałacowym CK Zamek. Następnie widzowie wezmą udział w 4-daniowej kolacji inspirowanej filmem w Concordia Taste. Dania będą tam serwować najlepsi szefowie kuchni.
- Autorskie menu Kina Kulinarnego inspirowane pokazami starannie wyselekcjonowanych filmów dokumentalnych przygotowuje w tym roku pięciu wybitnych szefów kuchni: Adam Woźniak z gdańskiej restauracji Mercato, Luiza Trisno, właścicielka krakowskiej restauracji Ramen Girl of Yellow Dog, Alex Baron z kultowej warszawskiej restauracji Solec 44, Ernest Jagodziński, szef Restauracji Cucina w poznańskim City Parku oraz Adam Adamczak z Concordia Taste w Poznaniu - wyjaśniają organizatorzy.
Jakie filmy będzie można zobaczyć w ramach Kina Kulinarnego? To m.in. dokument "Sergio Herman, Fucking Perfect" o szefie kuchni, który rezygnuje z kariery, by poświęcić się rodzinie, a także historia Gastona Acurio - szefa kuchni uważanego w swoim kraju za bohatera narodowego "Finding Gaston".
Bilet na film i kolację kosztuje 180 złotych. Na większość seansów można jeszcze kupić wejściówki. Ale w ramach Kina Kulinarnego przygotowano także atrakcje dla dzieci. Na Placu Wolności od 9 do 13 sierpnia maluchy mogą wziąć udział w bezpłatnych warsztatach kulinarnych. Obowiązują zapisy (tutaj: [email protected]).